Familieopstellingen: wat is dat?

Vaak wordt mij gevraagd: wat is dat nou? Familieopstellingen? Hierna in het kort, in mijn woorden wat familieopstellingen voor mij is.

Een familieopstelling is een vorm van systemisch werken. Een familie wordt daarin gezien als een systeem. Bij familieopstellingen zijn drie dingen belangrijk: binding, ordening (volgorde) en balans. We noemen het de systemische weten, de wet van Binding, de wet van Ordening en de wet van Balans.
Binding betekent in dit verband: iedereen hoort er bij, er is voor iedereen een plek in het systeem. Ordening slaat op die plek, de plek in het gezin of de familie.
Om een voorbeeld te geven: het oudste kind staat vooraan in de rij met kinderen, het jongste kind achteraan. Balans gaat over geven en nemen. Er is rust in een systeem wanneer geven en nemen in balans zijn.
Daar kan ik gelijk een kanttekening bi maken, want tussen ouder en kind is geven en nemen nooit helemaal in balans. Je ouders hebben je het leven gegeven, die balans kun je nooit helemaal evenwichtig maken.

Overlijdt er bijvoorbeeld iemand in een gezin, dan verandert veel. Emotioneel, sociaal en ook systemisch. De oudste is de oudste niet meer. Of als één van de ouders vertrekt na een scheiding, dan veranderen de rollen in het gezin. Een zoon gaat bijvoorbeeld meer naast zijn moeder staan, letterlijk en figuurlijk op de plek van de vader. En dat heeft binnen het gezin allerlei effecten.

Zonder veel woorden laat een familieopstelling ons zien welke plek we in ons gezin of in onze familie innemen. Een opstelling laat vaak onbewuste verbindingen en verbanden zien. Met een opstelling kijken we naar een vraag, die bij iemand leeft. We kijken naar die vraag in het licht van het systeem van herkomst van de vraagsteller.

We stellen het systeem op in een “veld”, bijvoorbeeld een veld met mensen in een ruimte of een veld met voorwerpen op een tafel. Er is van alles mogelijk.
Vervolgens kijkt de opsteller wat er staat. Hij of zij stelt vragen, laat de mensen of voorwerpen een andere plek innemen, of een (helende) zin of zinnen uitspreken. Ook hierin is weer van alles mogelijk.

Meer weten: neem gerust eens contact met me op.

 

Contactgegevens

De witte heks
Yvonne Arnst
Boerhoornstraat 43
7846 AA Noord-Sleen
telefoonnummer 06 48 76 50 84

Kamer van Koophandel nummer 67233112
BTW nummer is NL001524622B95

© 2024 - Yvonne Arnst

Volg mij op Social Media