Leef je leven, leef je dromen

We zitten tegenover elkaar. Ik schuif mijn stoel wat dichter naar haar toe en vraag of ze mij aan kan kijken.
De vraag, die ik haar zojuist heb gesteld lijkt makkelijk en ik weet zelf ook goed hoe makkelijk die gesteld is en hoe moeilijk het kan zijn om te antwoorden vanuit je hart.
Ze tilt haar hoofd op, ietwat scheef en zegt zachtjes: “Ik weet het niet. Erg hè?”
Er rolt een traan over haar gezicht en ze kijkt naar buiten, waar de zon achter een sluier van mist boven de geploegde akker hangt.

De vraag, die ik haar stelde was: wat wil jij? Hoe wil jij jouw leven leven? Als ik doorvraag komt het antwoord met horten en stoten. Ze weet het wel en iets houdt haar tegen. Dus vraag ik haar dat: “Wie of wat houdt je tegen?”
Ze kijkt me weer aan met dikke tranen in haar ogen en ze draait haar hoofd weer naar buiten. “Mijn vader”, zegt ze met een snik. “Hij wilde zo graag dat zijn kinderen het goed hebben. Dat wij gingen studeren. Want hij kon dat niet toen hij jong was. Hij wilde dat we “een vak zouden leren” en het goed zouden hebben.”

Ze vertelt me dat haar liefste wens is om samen met haar lief en hun kind de wijde wereld in te trekken. Zonder lasten, zonder rem. Gaan waar de wind hen brengt. Leren van het leven, de natuur en de mensen, die zij zullen ontmoeten. Haar baan als arts-assistent opgeven! “Papa zou dat vreselijk vinden. Dat wij zo maar onze banen zouden opzeggen, het huis verkopen en gaan. Met onze zeilboot, de wijde wereld in”.
“Is dat zo? Is dat echt zo?”, vraag ik haar.
We staan samen op en stellen in de andere ruimte haar hartewens op, met alles dat er bij nodig is.
Kun jij raden hoe de opstelling afliep?!

Veel mensen laten zich tegenhouden. Door hun vader, door hun moeder, door hun opa of oma. Of beter gezegd: door wat zij denken dat vader of moeder of opa en oma voor hen zouden willen. Of: als de kinderen het huis uit zijn, dan …. Maar ja, dan zijn die het huis uit en dan zijn er de kleinkinderen, en, en …..
En hoe is het voor jou? Leef jij jouw leven? Of dat van een ander? Leef jij je dromen? Of….?

 

Contactgegevens

De witte heks
Yvonne Arnst
Boerhoornstraat 43
7846 AA Noord-Sleen
telefoonnummer 06 48 76 50 84

Kamer van Koophandel nummer 67233112
BTW nummer is NL001524622B95

© 2024 - Yvonne Arnst

Volg mij op Social Media